Organizovaný zločin si za šesť rokov vyžiadal 70-tisíc životov

19.12.2012 Celý región

Mexiko 18. decembra (TASR) - Vláda nového mexického prezidenta Enriqueho Peňu Nieta odhadla, že za posledných šesť rokov v krajine zabili "približne" 70.000 ľudí pri incidentoch súvisiacich s organizovaným zločinom. S odvolaním sa na miestne médií o tom dnes informovala tlačová agentúra DPA.

Mexický generálny prokurátor Jesús Murillo Karam pre rozhlasovú stanicu MVS Radio uviedol, že presnejší údaj nie je v súčasnosti dostupný, ale ide o odhad vlády Peňu Nieta, ktorá začala úradovať 1. decembra.

Za rovnaké obdobie za vynorilo 60 až 80 nových zločineckých kartelov, dodal generálny prokurátor.

Boj proti vplyvným mexickým drogovým kartelom bol prioritou predchodcu súčasného prezidenta, Felipeho Calderóna. Počas jeho šesťročného funkčného obdobia však násilie prudko vzrástlo - úrady bojovali proti gangom a gangy bojovali medzi sebou navzájom o čoraz menšie územia vplyvu a zdroje.

Calderónova vláda prestala počítať obete organizovaného zločinu v septembri 2011, pričom dovtedy ich narátala 47.515. Občianske organizácie hlásili 60.000 až 100.000 takýchto úmrtí.

Generálny prokurátor uviedol, že v posledných rokoch sa úrady zameriavali na rozbitie vedenia kartelov bez toho, aby útočili na základné stupne organizácií. To viedlo k tomu, že vodcovia nižších stupňov - "zväčša tí najnásilnejší" - postupne zakladali svoje vlastné gangy. Dôsledkom bolo aj to, že pôvodné organizácie začali vykonávať iné druhy trestných činov než obchodovanie s drogami, a to únosy či výpalníctvo.
 

Vyberte región